Voorwaarden en aanmelden


Wat onderscheidt de Zhong van andere beroepsverenigingen?

Er zijn meerdere verenigingen die je als therapeut kunnen vertegenwoordigen. De Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde, NVTCG Zhong is de enige vereniging voor álle TCG-therapeuten en studenten in alle TCG-disciplines: acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde, tuina, shiatsu en nevendiscipline Qi Gong.

De kwaliteit van Zhong therapeuten blijft gewaarborgd door de nascholingseisen. De hoge kwaliteitseisen maken het mogelijk de therapeuten te vertegenwoordigen in gesprekken met de overheid en de verzekeraars en stralen vertrouwen uit naar cliënten. Zhong heeft goede contacten en werkt nauw samen met de NPVA (Nederlandse Patiëntenvereniging Voor Acupunctuur), SNRO, CPION, KAB en organisaties binnen het CAM platform.

Lid worden?
Je bent TCG-therapeut, voldoet aan alle criteria en wilt lid worden van een professionele beroepsvereniging die zich inzet voor alle TCG-disciplines en de erkenning van het vakgebied bevordert, schrijf je dan nu in. Aangesloten bij Zhong kun je als therapeut praktijk voeren, behandelingen uitvoeren en (BTW vrije) facturen uitschrijven die door de meeste verzekeraars voor vergoeding in aanmerking komen. Je voldoet aan de WKKGZ (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg).

 

Voor het lidmaatschap wordt kwaliteit van de therapeuten vereist.

Kwaliteitseisen therapeut:

 • je bent in het bezit van een certificaat Basis Vakopleiding,
 • je hebt een door Zhong erkende HBO-opleiding in een van de basisdisciplines (Acupunctuur, Shiatsu, Tuina of Chinese kruidengeneeskunde),
 • je hebt een diploma (reguliere) medische basiskennis (MBK) op HBO-niveau geaccrediteerd door CPION of SNRO met 40 EC’s,
  • of je hebt een reguliere NVAO-geaccrediteerde HBO-opleiding in de (para)medische zorg gevolgd,
  • of een geldige HBO BIG-registratie in je bezit of met geaccrediteerde nascholing wanneer de BIG registratie niet meer geldig is,
 • je bent in het bezit van een geldig certificaat EHBO en Reanimatie,
 • je hebt een verklaring van goed gedrag (VOG).

Alleen de aanvragen die compleet zijn met de bovenstaande gegevens worden in behandeling genomen. Een aanvraag proces duurt tussen de 2 en 6 weken.

 

Wil je je aanmelden als praktiserend lid? Dan ontvangen wij graag:

 • het ingevulde inschrijfformulier therapeut, klik hier voor het inschrijfformulier
 • een kopie certificaat Basis Vakopleiding met een overzicht van de studieresultaten en studie-uren*,
 • een kopie van je diploma('s) TCG met een overzicht van de studieresultaten en studie-uren*,
 • een kopie van het diploma MBK of een reguliere NVAO-geaccrediteerde HBO-opleiding in de (para)medische zorg  met een overzicht van de studieresultaten en studie-uren,
 • een kopie van de CPION of SNRO registratie behorende bij het MBK diploma of een geldige HBO BIG-registratie,
 • een kopie van een geldig EHBO certificaat
 • een kopie (VOG) verklaring van goed gedrag. (Het formulier kun je aanvragen via info@zhong.nl. Wij ontvangen dan graag je voorletter(s), achternaam en email adres. Je ontvangt via je email een "link" om de verklaring van goed gedrag aan te vragen.)

* Om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap dienen leden naast hun MBK opleiding (of reguliere NVAO-geaccrediteerde HBO-opleiding) in het bezit zijn van hun Basisvakopleiding 1e jaar (1120 uur of 40 EC's) en minimaal 2 jaar TCG-discipline (Acupunctuur, Kruiden, Tuina, Shiatsu, nevendiscipline Qigong) (1120 uur of 40 EC's per jaar).  Totaal 3360 uur of 120 EC's.

 

Niet geaccrediteerde opleidingen en ballotage

Heb je een opleiding gevolgd die niet door Zhong is geaccrediteerd of een opleiding gevolgd in het buitenland en denk je jouw opleiding wel geschikt is om lid te worden? Meld je dan aan als praktiserend lid bij Zhong en voorzie de aanvraag dan van de betreffende diploma’s.

Voor buitenlandse diploma’s dienen je diploma's te zijn voorzien van een NUFFIC waardering. Met een NUFFIC waardering wordt er vastgesteld wat jouw diploma's in Nederland waard zijn. Voor meer informatie kun je kijken op www.nuffic.nl of idw.nl.

Op basis van de toegestuurde documenten zal Zhong beoordelen of je in aanmerking komt voor een ballotageprocedure.

 

Wil je je aanmelden als student lid? Dan ontvangen wij graag:

 • het ingevulde inschrijfformulier studentklik hier voor het inschrijfformulier
 • om als student-lid te kunnen worden toegelaten dient betrokkene toegelaten te zijn aan een door Zhong erkende TCM-opleiding. Wij ontvangen graag een bewijs van uw inschrijving van de opleiding.
 • een kopie (VOG) verklaring van goed gedrag. (Het formulier kun je aanvragen via info@zhong.nl. Wij ontvangen dan graag je voorletter(s), achternaam en email adres. Je ontvangt via je email een "link" om de verklaring van goed gedrag aan te vragen.).

Als student-lid ben je niet bevoegd tot het zelfstandig behandelen van cliënten. Je mag wel “oefenen” onder begeleiding van een bevoegd therapeut. De behandelingen vinden dan plaats onder diens verantwoordelijkheid. Dat wil zeggen dat je jouw behandelingen niet zelf kunt (laten) declareren bij zorgverzekeraars. Declaraties vinden plaats op naam van de bevoegde therapeut. 

 

Een student-lidmaatschap brengt meer voordelen met zich mee :

 • je ontvangt de digitale nieuwsbrief,
 • je hebt contact met (toekomstige) collega’s en kunt een beroep doen op hun kennis en kunde (bijvoorbeeld in de vorm van een mentorschap) en hun praktijk bezoeken,
 • je kunt hulp krijgen bij het opstarten van je praktijk,
 • je wordt op de hoogte gehouden van congressen, seminars en bijscholingen,
 • je krijgt korting op een abonnement van de Journal of Chinese Medicine,
 • je wordt uitgenodigd voor het jaarlijkse Zhong weekend met workshops en lezingen,
 • je bent automatisch lid van de European Traditional Chinese Medicine Association (ETCMA) en The World Federation of Acupuncture-Moxibustion Societies (WFAS),
 • je kunt je stem laten klinken op de Algemene Leden Vergadering en actief bijdragen in het werk van de vereniging

 

Wil je weten of jouw opleidingsinstituut door Zhong is erkend of heb je een andere vraag over het lidmaatschap? Neem dan contact op met het secretariaat via info@zhong.nl.

Zoek een therapeut

Discipline(s):
 

Naar alle therapeuten...

Zoeken